Dolaplarımızda yerini almaya başladığında yazın geldiğini hissettiren karpuz, içimizde bir heyecan oluşturmuyor değil. Belki de karpuzu biraz daha yakından tanımanın zamanı geldi.Faydalarından nasıl keseceğimize kadar aşama aşama öğrenmeye hazır mısınız? Karpuzu bu kadar seviyorsak bunun mutlaka nedenleri olmalı. :)
Faydaları:
Meğer bizim bildiğimiz karpuz içinde bulundurduğu birçok yapı sayesinde, nelere iyi geliyormuş nelere... İnanın duyunca siz de çok şaşıracaksınız.
Karpuz;
- Lifli yapısı sayesinde tokluk hissi yaratıyor.
- Hücrelerin yenilenmesini sağlıyor.
- İçinde bulunan A vitamini sayesinde göz sağlını korumada rol oynuyor.
- İçinde bulunan kalsiyum sayesinde kemikleri kuvvetlendiriyor.
- Ağrılarda adeta bir doğal ağrı kesici görevi görüyor.
- Hafızayı güçlendirerek, unutkanlığı azaltıyor.
Karpuz Nasıl Seçilir?
Sıra sıra dizili karpuzların arasında hangisini alacağınıza karar vermekte zorlandığınızı biliyoruz. Bir de üstüne karpuzun iyisini seçebilen insanlar gözümüze herkesten farklıymış gibi görünür. Ama üzülmeyin artık siz de karpuzun iyisini seçebileceksiniz. Şimdi iyi karpuz nasıl seçilir ona bakalım.
Bir karpuzun iyi olup olmadığını anlamak için önce ağırlığına bakılır. Eğer bir karpuz ağırsa daha sulu ve daha lezzetlidir. İkinci bakmamız gereken konu ise karpuzun alt ve üst kısımları. Bu kısımlar açık yeşil ve beyaza yakınsa o karpuzu seçmemeye dikkat edin. Son bakmamız gereken ise karpuzun kabuğunda girinti çıkıntı olmamasıdır. Eğer girinti ve çıkıntı olan karpuz gördüyseniz elinizi yavaşça ondan çekin. :)
Karpuzlu tarifler
Karpuzun sularını ellerimizden, kollarımızdan akıta akıta yemeye bayılıyoruz. Ama bu güzel lezzetle başka neler yapabiliriz hiç düşündünüz mü? O zaman başlıyoruz. J
Karpuz Pizza
Karpuzla peynirin ayrılmaz ikili olduğunu artık herkes biliyor. Karpuzu ikiye bölün. Sonra böldüğünüz parçadan yiyebileceğiniz kalınlıkta yuvarlak bir parça kesin. Sonra o parçayı dilimleyip üzerine peynir ekleyin. Dilerseniz üzüm ve nane parçaları da ekleyerek bu muhteşem lezzetin tadına varabilirsiniz.
Karpuzlu Dondurma
Karpuz ve dondurma sevdiğimiz yaz serinliklerinden. Bu iki lezzetin birleşmesi adeta dev bir lezzetin habercisi. Karpuzlu dondurma yapmak için önce 5 dilim karpuzun çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğrayın. Bir paket kremayı katı bir kıvama gelene kadar çırpın. Karpuzu iyice ezilene kadar blender ile karıştırın. Daha sonra iyice ezilen karpuzların içine krema, bir çay bardağı süt ve yarım çay bardağı şekeri ekleyin. Şeker eriyene kadar karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı bir saklama kabına aktarın ve yaklaşık 3 saat derin dondurucuda soğutmaya bırakın. Donup dilediğiniz kıvama geldikten sonra bir kaşık yardımıyla dondurmalarınızı çıkarın. Ve afiyetle yiyin.
Karpuzlu Limonata
Yaz deyince aklımıza gelen ilk şey ev yapımı limonata. Bir de buna karpuz eklenince serinliğe serinlik katıyor. Kabuğunu kesip dilimlediğiniz karpuzların çekirdeklerini tek tek ayıklayın. Limon kabuklarını rendenin iri tarafıyla rendeleyin. 3 adet limonu ortan ikiye bölüp sıkın. Karpuzları küçük parçalar halinde blendera alın. Taze sıkılmış limon suyu, rendelenmiş limon kabuğu, 1,5 bardak soğuk su ve 3 yemek kaşığı şekeri ekledikten sonra blenderı çalıştırın. Hazırladığınız bu karışımı süzgeçten geçirin ve soğuttuktan sonra sevdiklerinize servis edin.